На тврђави Кастел у Бањалуци обиљежен је 9. мај, Дан борбе против фашизма, у организацији Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука.

Уз пригодан културно-забавни програм посјетиоци су имали прилику да виде наступ Културно умјетнишког друштва „14. фебруар“ као и да се подсјете на период у коме се на просторима Бањалуке и Републике Српске водила борба против фашизма.

Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука Горан Селак поручио је да 9. мај представља један од великих датума у историји српског народа и да сјећање на оне који су изборили слободу мора да буде пренесено на будуће генерације.

– Сваког 9. маја се сјећамо оних који су дали животе за слободу. Српски народ је раме уз раме са савезницима дао велики допринос у побједи над фашистима. Бањалука је данас, послије 74. године, и даље слободан град, који се гради и развија. Обавеза нас млађих је да у слободи развијамо и градимо друштво. Али и да никад не заборавимо оне који су се изборили за слободу и за побједу над злом. Хвала свима који су дошли да заједно обиљежимо овај дан, а свим грађанима Републике Српске желим срећан Дан побједе – истакао је Селак.